Colectia de sahuri
Colecţia mea particulară conţine peste 200 de jocuri de şah pe care le-am adus din zeci de ţări pe care le-am vizitat(peste 40 de ţări de pe 6 continente). Ele reprezintă fiecare o parte din tradiţiile sau specificul ţării respective, prin mai multe caracteristici:
- materialul din care sunt confecţionate(de ex: şah din marmura de Italia, şah din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, şah din aur de Toledo, etc)
- motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor (de ex: şah cu motive maure din Alhambra, şah cu motive incaşe din Peru, etc)
- tematica istorică a pieselor ( piese şi tabla cu motive din din Egiptul antic, piese şi tabla cu motive mitologice greceşti, bătălia dintre Napoleon şi austrieci, bătălia de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni, etc)
- tabla şi piesele inspirate din literatură ( Robin Hood, Don Quijote de la Mancha, etc)
- tabla şi piesele inspirate din filme ( Star Trek, Familia Simpson, etc)
- tabla şi piesele inspirate din perioada modernă (şah cu simbolurile clubului Real Madrid, şah de la Muzeul Mercedes din Stuttgart,etc)
- tematică specifică pentru copii ( şah cu păpuşi Matrioshka, şah din lego, etc)
- şahuri deosebite (şah 3-D, şah pentru 4 jucători, şah pentru nevăzători, etc)
- etc.
Să ofere vizitatorilor, pe lângă latura estetică, informaţii din cultura, tradiţiile şi istoria ţărilor reprezentate. În acelaşi timp dorim ca expoziţia să fie şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Avem şi alte materiale de expus: postere, roll-upuri, cărţi valoroase de şah, ceasuri de şah noi şi vechi, etc.
Ultima expoziţie se numeşte « Ocolul Pământului în 150+ de şahuri » (după Jules Verne) şi are ca idee de prezentare vitrinele cu şahuri în jurul vitrinei centrale care conţine Planeta-şah.
Expunerile precedente ale colecţiei s-au bucurat de foarte multe aprecieri elogioase din partea vizitatorilor din România şi din alte multe ţări.
Frumusețea unei expoziții de seturi de șah nu rezidă doar în diversitatea materialelor sau în designurile inovatoare ale fiecărei table și piese, ci și în poveștile pe care acestea le spun. Fiecare set de șah reprezintă nu doar un obiect de joc, ci o fereastră către tradiții, culturi și perioade istorice diferite. De la seturile clasice din lemn, la cele moderne din sticlă sau metal, fiecare piesă este o expresie a creativității și a măiestriei. O expoziție sau o poză ne invită să descoperim și să celebrăm atât estetica, cât și spiritul jocului de șah.